Keresd legújabb saját márkás NOXIM FASHION ruháinkat.

Az ősz sztárja a pulóver

Az ősz sztárja a pulóver

Amellett, hogy imádunk az őszi hónapokban sétálni, a még lombkoronájukat sárga, bézs vagy éppen, rozsda barna ezer árnyalatában játszó erdő fái között, már készülnünk kell a hideg idő beálltára is. Talán nem véletlen, hogy ennek az időszaknak az abszolút sztárja a pulóver. Egy divatos pulóver lehet klasszikus kötött pulóver, garbó, oversize vagy épp testhezálló. Ahogy fazonja, úgy az anyaghasználata is számos lehetőséget biztosít a hozzád legjobban illő kiválasztásához.

Milyen anyagból készül a jó pulóver?

Kasmír

Az hogy milyen meleg, vagy mennyire rugalmas, kevésbé gyűrődő a pulóver, azt első sorban az anyagfelhasználása fogja meghatározni. Ha nagyon meleg pulóvert szeretnénk akkor persze a kasmír az igazi választás, de eléggé borsos ára van. Ez nem véletlen mivel egy pulóver előállításához 40 kasmírkecske puha gyapjára van szükség.

Gyapjú

A másik kíváló anyagmegoldás a gyapjú pulóver. A gyapjú a juh testét borító szőrzetből készítik. A gyapjút már keverik más anyagokkal is hogy növeljék a puhaságot. A gyapjú egyik nagy előnye a hőtartása, viszont ha nem keverik akkor a legnagyobb hátránya kerül előtérbe a kezelhetősége. Nem véletlen, hogy a 100% gyapjú pulóvert az emberek általában kerülik. Az ideális keverési arány mellett viszont kellemes tapintású kezelhető anyaggá válik. A legtöbbször használt arányok a 55/45 és a 70/30%.

woman in brown sweater and blue denim jeans standing on brown concrete floor
Photo by Juan Vargas on Pexels.com
woman in orange jacket sitting on brown wooden bench
Photo by Juan Vargas on Pexels.com

Pamut

A következő anyagunk a közkedvelt pamut. A pamut a gyapot növény terméséből, készül, és a világ gyapot termelésének 90%-át a hegyvidéki gyapot termelés adja. A pamut pulóverek ár érték arányban is kiválóak, mindamellett nagyon kényesek a tisztításra. A 100% pamut pulóverek nem épp a legmelegebb ruhaneműk, ezért is hívják az ilyen pulóvereket sokszor cérna pulóvernek. A pamut pulóverek első sorban indoor felhasználásra javasoltak, mivel borzasztóan sok vizet tudnak felvenni, és nagyon nehezen száríthatóak. Szerencsére a megfelelő keverési arányokat alkalmazva 50-50 vagy 70/30%, kíváló ruha neműket lehet belőle készíteni, ráadásul költséghatékonyabban. A pamutot keverik viszkózzal, poliészterrel vagy, poliamiddal.

Viszkóz

Az utolsó a sorban amit érdemes megemlíteni az a viszkóz. Az, hogy a viszkóz természetes anyag vagy mű az attól függ honnan nézzük, mivel alapanyagát tekintve növényi alapanyagokból kinyert cellulóz, akkor mondhatjuk rá, hogy természetes anyag. Viszont ha onnan nézzük, hogy az előállítása vegyi úton történik akkor meg mindjárt kiderül hogy nem az. A viszkózt remek tulajdonságai miatt gyakran keverik pamuttal, vagy gyapjúval is. Sajnos a viszkózt sokan keverik a műszállal, mivel sok kínából behozott műszálanyagot adtak el úgy hogy viszkóz. Nem véletlen mert az igazi viszkóz nagyon drága anyagnak számít.

Ugyan gyártástechnológiailag sokféle pulóver létezik, alapvetően kétfajta pulóvert különböztetünk nem, a vékony és a vastag pulóvereket.

woman wearing brown long sleeved shirt holding white and pink flowers
Photo by Anastasiya Lobanovskaya on Pexels.com

Vékony női pulóver

A vékony pulóver előnye, hogy egész évben hordhatod, ideális kora tavasztól egészen késő őszig. A vékony pulóver hűvösebb napokon kabát vagy dzseki alá is ideális öltözet. Hordhatjuk egy elegáns szettel, épp úgy mint egy sportos utcai öltözet részeként.

A vékony pulóverek általában kerek vagy V nyakkal, készülnek, de a garbó is megjelenik közöttük. A legelterjedtebb változatok a testhezálló és az oversized fazonok.

A vékony pulóverek főként az átmeneti időszakokban kerülnek elő, itt a hőtartás nem feltétlen az elsődleges szempont ezért általában gyapjú vagy viszkóz, esetleg ezek keverékéből készülnek.

Vastag női pulóver

A vastag pulóverek a tél igazi sztárjai. Ilyenkor a nagy hidegben fontossá válik a réteges öltözködés. Ezért a vastagpulóver főként oversized fazonú, biztosítva az alá öltözést.

A vastagpulóverek garbónyakkal, vagy ha jumper akkor kerek nyakkal készülnek. Anyagukat tekintve első sorban a jobb hőtartást biztosító gyapjú vagy kasmír anyagok használata az ideális.

beautiful beauty blond blur
Photo by Anastasiya Lobanovskaya on Pexels.com

Hogyan válasszunk pulóvert

Alap szabály a kötött pulóver nem sportos, szóval sportos szabadidő nadrággal tilos. Kivétel ha otthon vagy és egy nagy oversized belebújósba filmet nézel, vagy könyvet olvasól. Egy kötött pulóver elegáns lehet egy farmerrel, vagy alkalmi ruhával de csak akkor ha mellőzöd a mintákat. Ilyen esetben válasz vissza fogottabb, homogén színeket. Kivétel karácsony mert akkor előkerülhet a rénszarvasos vagy fenyőfás minta az ünnepi asztalnál.

Ha vékony homokóra vagy, akkor a testhez álló slim fit fazon nagyon előnyös lehet, akár V nyakkal akár garbó nyakkal készült. Ha van egy kis rejtegetni valód, akkor fordulj a bővebb fazonok felé.

Ha már unod a farmer kötött pulóver kombinációt, igen csak divatos tudsz lenni, ha egy bő kötött pulóverhez, egy vastag szoknyát és egy hozzá illő hosszú csizmát választasz, amit különböző kiegészítőkkel tudsz feldobni.

A divat egyik aranyszabálya, ha felülre bő fazont választasz, akkor alulra csak is egy testhezálló nadrág jöhet számításba. Ez a szabály vissza felé is érvényes. Ha ezt követed, biztos, hogy nem lősz mellé a szetteddel.

 

Mennyire találtad értékesnek a bejegyzést?

Kattints a csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 0 / 5. Értékelés számláló 0

Még nincs értékelés! Légy az első, aki értékeli ezt a bejegyzést.

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?


Értesítések engedélyezése OK Kösz nem