Keresd legújabb saját márkás NOXIM FASHION ruháinkat.

Hogyan vásároljunk biztonságosan az interneten?

Hogyan vásároljunk biztonságosan az interneten?

Amíg a 2000 -es évek elején alig 1% -unk vásárolt online az interneten keresztül, addigra mára a magyar lakoság 90% vásárol évente legalább egy alkalommal az interneten keresztül. Ahogy azt a modern kori mondás is tartja, amit nincs fent az interneten az nem is létezik, és ha létezik akkor meg is lehet venni. Na de erre nem csak azok jöttek rá akik becsületes munkával, online is szeretnének értékesíteni, hanem számos csaló webhely, és adathalász oldal is létre jött. Felmerül a kérédés, hogy akkor most ne vásároljuk az interneten? A válasz egyszerü, dehogynem csak óvatosan. Ha néhány dologra odafigyelünk, akkor nem nagyon érhetnek minket meglepetések.

1. Ellenőrizzük a webshop-ot vásárlás előtt

Mielőtt bármit is vásárolnánk, ellenőrizzük le az adott webáruház esetén az üzemeltető minden fontosabb adata megtalálható-e. Ezt alapvetően a kapcsolat és az impresszum alatt találod meg, ahogy azt a NOXIMFASHION.HU weboldal esetében is megtudod nézni. Ezeken a helyeken minden a cég lényegesebb adatát meg kell találnod. Ha csak egy telefonszám, és/vagy egy email cím van megadva a kapcsolatnál, akkor jobb ha elillansz az adott oldalról.

2. keress rá az oldalra, milyen véleményeket találsz róla

Ha az első pont rendben van, de szeretnél még biztosabb lenni a dolgodba akkor egyszerűen keress rá az interneten a webshopra. Ha pozitív véleményeket találsz akkor nyilván ez egy jó bejáratot webshop, ha nem találsz semmit akkor vagy még nagyon új a webáruház, vagy nincs különösebben sok gond vele, ezért nem is írnak róla véleményeket. Ha sok negatív véleményt találsz akkor ideje lépni.

3. HTTPS megléte, azaz biztonságos protokollt használjon az oldal

Minden online webshop egy biztonságos protokollon keresztül csatlakozik az internetre. Ez számodra annyit jelent, hogy a weboldal teljes címe elé az van beírva hogy https és nem http. Pl. a mi oldalunk teljes webcíme https://noximfashion.hu . Enélkül, manapság már nem is lenne szabad weboldalt üzemeltetni. Szerencsére a legtöbb modern böngésző, legyen az mobilon, tableten, vagy számítógépen, ezt figyeli és egy kis lakatot jelenít meg a weboldal címe mellett. Nézd csak meg a böngésződben felül, vagy ott a lakat, vagy https-el kezdődik az oldal címe. A mi oldalunk eseténben még véletlen sem tudsz biztonságos protokoll nélkül csatlakozni, mert ha lehagyod az “s” betűt, akkor is átirányít https felületre. Szóval ha a weboldal, nem https -en keresztül érhető el, kérlek ne vásárolj az adott oldalon.

biztonságos webshop ismérvei

4. kéretlen e-mail -ben érkezett ajánlat

Ahogy egyre többször használjuk e-mail címünket az internetes regisztrációkhoz, úgy fog egyre több kéretlen e-mail is érkezni a fiókunkba. Sajnos sok esetben valódi weboldalnak álcázva vezetnek át hamis weboldalra a csalók. A levélben ráadásul “hihetlensoha visszanemtérőcsakmostéscsakneked” akcióval próbálnak átirányítani a csaló webhelyre. Szóval ha nem tudod honnan jött a levél, és kb ezt látod, hogy iPhone 11 már ötvenezer forint-tól, akkor hidd el nem akarsz oda ellátogatni.

Ha mégis megakarnád látogatni az oldalt, akkor ellenőrizd az email címet ahonnan küldték. Mi is kapunk sok ilyet, főleg bankok nevében, az egyik kedvencem volt a raiffeisen@gmail .com. -ról érkezett levél amiben arra kérnek azonnal lépjek be és ellenőrizzem adataimat. Nem is vagyunk kapcsolatba az említett, amúgy nagy nevű pénzintézettel, és persze nem is ők küldték a levelet sem. Szóval ha nem tudod, honnan jött a levél akkor inkább töröld, ha biztosan megállapítottad, hogy ez kamu webhely, akkor állítsd be kéretlen levélnek, így többet nem kapsz levelet arról az email címről.

Aktuális akciós ajánlatainkból

5. A webshopban gyanúsan olcsók a termékek

Olyan nincs, hogy valaki akkor viszont eladó, hogy mindenki máshoz képest fél áron tudja adni a termékeit. Az internetes vásárlásnál meg van az az előnyöd, hogy különböző ár összehasonlító oldalakon, megtudod nézni, hogy mennyibe kerül az adott termék átlagosan. Ilyen oldalak az árgép vagy az árukereső. Ezeken az oldalakon általában mindenki megbízható, így jó eséllyel nem fogsz mellé lőni, és iPhone-t venni negyed áron. Kicsit más a helyzet, ha egyedi termékről van szó, mint pl. a NOXIM FASHION esetében ahol egyedi limitált példány számos divat ruhák vannak. Ezt nem találod az árgépen, de amúgy is csak mi értékesítjük a saját termékeinket. Összefoglalva, ha valami gyanúsan olcsó, akkor jó eséllyel kamu is, ezért ne dőlj be a féláras hirdetéseknek.

6. Figyelj oda a bankkártyás fizetésre

 

A legtöbb bank két lépcsős hitelesítést használ azért, hogy te biztonságosan tudj vásárolni. Ennek lényege, hogy ha ki is fizetsz valamit, a bank csak akkor küldi el a pénzt ha az SMS-ben, vagy a bank applikációja által küldött kódot is beírod. Ez akkor is jól jön, ha elhagyod a kártyádat, és az aki megtalálja vásárlásra akarja használni. A weshopok bankkártyás fizetéshez csak a bankkártyán szereplő adatokat kéri, ezek a bankkártya szám, a birtokos neve, a lejárat, valamint a bankkártya hátulján lévő CVC kód. Normális körülmények között, a bolt nem kéri a PIN kódodat, így ha ilyennel találkozol azonnal szakítsd meg a kapcsolatot az oldallal.

7. Ha úgy érzed neked így biztonságosabb,  fizess offline

A legtöbb bolt esetében, lehetőség van utánvétellel vásárolni. Mi is sokat tanakodtunk legyen vagy ne, de végül is az ügyfél az első alapon ezt a lehetőséget is nyitva hagytuk. Sajnos, ez nálunk a NOXIM FASHION esetén is így van a webáruházak drágább szállítási díjat kérnek az után vételes vásárlás esetén, mint a normál banki utalással, vagy bankkártyával történő előre fizetés esetén. Ez nem büntetés, csak a szállító cégek, magasabb összeget kérnek a szállításért ha pénz forgalmat is kell bonyolítaniuk. Ha utánvétellel vásárolsz, akkor a futár jelenlétében ellenőrizd a csomagot, tényleg az van benne amit megrendeltél.

Ha a megrendelt termékkel kapcsolatban gondjaid vannak akkor élj a vásárlási jogaiddal amiről a Női ruha vásárlás webshopból bejegyzésünkben részletesen kitértünk.

Mennyire találtad értékesnek a bejegyzést?

Kattints a csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 0 / 5. Értékelés számláló 0

Még nincs értékelés! Légy az első, aki értékeli ezt a bejegyzést.

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?


Értesítések engedélyezése OK Kösz nem